Wheel.Cars | Автомобільні шини та диски Loading

Типи вантажних шин та їх класифікація


Вантажні шини є невід’ємною частиною сучасного вантажного транспорту . Широке різноманіття комерційного вантажного транспорту та різні умови його експлуатації потребують шин, здатних забезпечити ефективні характеристики та високий рівень безпеки. Адже правильно підібрані шини дозволяють значно підвищити технічні параметри автомобіля. Крім іншого, хороші вантажні шини здатні скоротити витрату палива і забезпечити довгий термін служби елементам підвіски автомобіля. А правильно підібрані під умови експлуатації вантажні покришки здатні прослужити у кілька разів довше.

Перше, з чим потрібно визначитися, це тип вантажного транспортного засобу. Тут все досить просто, це може бути причіп, автобус, тягач, спецтехніка чи щось інше. Крім приналежності до типу транспорту, вантажна гума відрізняється за типом установки на вісь. Крім шин для спецтехніки прийнято розрізняти вантажні шини, що встановлюються на рульову вісь машини, вантажні шини, призначені для провідної осі, і універсальні шини, придатні для установки на будь-яку вісь автомобіля.

Вантажні шини для кермової осі мають особливу конструкцію, що дозволяє їм забезпечувати оперативні реакції на рухи керма.

Вантажні шини для провідної осі забезпечують ефективні тягові та зчіпні характеристики автомобіля з дорожнім покриттям.

Універсальні вантажні шини можуть бути встановлені як на провідній, так і на рульовій осі автомобіля.

Місце, де розташовується колесо, на яке буде одягнена нова покришка, має велике значення, тому виробники використовують загальноприйняте скорочення, яким марковані всі вантажні шини: рульові колеса символ F, колеса провідної осі D, шини для причепів T, інші Z .

Незважаючи на незаперечні переваги вантажних шин для передньої (кермової) осі та задньої (провідної) багато хто воліє встановлювати на свої автомобілі універсальні шини. Здебільшого це робиться з економічних міркувань. Шини просто змінюють місцями або встановлені на рульовій осі покришки після певного пробігу переставляються на задні осі, а передні ставлять на їх місце.

Окрім приналежності до осі вантажні шини прийнято класифікувати за типом експлуатації. Професіонали можуть визначити належність шини до тих чи інших умов експлуатації на малюнку протектора. Прийнято розрізняти шосейні, регіональні, зимові, міські, будівельні та позашляхові шини. Зимові шини для вантажівок відзначають символом N, для міських доріг та передмістя E, автомагістральні покришки мають літеру A, а шини для лісової місцевості Y.

Деякі виробники використовують власну, спрощену систему маркування вантажних шин для зручності їх вибору при покупці. Таким шляхом, наприклад, пішла компанія Michelin, яка розмістила на боковинах своїх покришок спеціальний інформаційний блок, в якому зазначена область її застосування. багатофункціональні шини (X Multi), шини для автобусів (X Coach), покришки для міського використання (X Incity) та кар’єрні шини для спецтехніки (X Force).